Blog

Protecció de Dades

Evaluaciones de impacto de protección de datos

L’AEPD avisa: ofertes de treball que demanin informació sobre si el treballador ha passat la COVID-19 i desenvolupat anticossos, vulnera la normativa de protecció de dades

19 juny, 2020

L’AEPD AVISA: OFERTES DE TREBALL QUE DEMANIN INFORMACIÓ SOBRE SI EL TREBALLADOR HA PASSAT LA COVID-19 I DESENVOLUPAT ANTICOSSOS, VULNERA LA NORMATIVA DE PROTECCIÓ DE DADES

Recentment s’ha pogut comprovar que diferents empreses han preguntat al candidat d’una oferta de treball si ha passat la COVID-19 i desenvolupat anticossos, i, l’AEPD s’ha hagut de manifestar sobre aquest tema, indicant que aquest tipus de pràctiques vulnera la normativa vigent en matèria de protecció de dades.

Però, Per què tal situació infringeix la normativa de protecció de dades? La nostra autoritat de control (AEPD), de manera molt encertada, expressa que la informació relativa a si un individu ha passat o no la COVID-19 i desenvolupat anticossos suposa un tractament de dades de salut (dades especials segons l’article 9 del RGPD), la qual cosa suposa que aplica el marc normatiu d’especial protecció i garanties al tractament d’aquestes dades.

Entre tals garanties i mesures d’especial protecció, respecte al cas en el qual ens trobem, el marc normatiu exigiria que l’empresa compti amb el consentiment explícit del candidat (article 6.1a) del RGPD), ja que la resta de bases de legitimació que podrien habilitar el tractament de dades no serien aplicables.

No obstant això, dins de la teoria del consentiment, es detecta que perquè aquest sigui vàlid ha de ser lliure, específic, informat i inequívoc. En conseqüència, Es podria considerar el consentiment del candidat lliure? L’AEPD no deixa lloc a dubtes, indicant que no pot considerar-se el consentiment lliure si no es compta amb una “lliure elecció o que no pugui denegar o retirar el seu consentiment sense sofrir cap perjudici”, o, quan “existeixi un desequilibri clar entre les parts”.

L’AEPD analitza i determina que, en el cas que ens ocupa, existiria aquest desequilibri entre les parts, i, amb clars perjudicis en cas de no atorgar-ho, ja que el consentiment estaria condicionat per la “necessitat o voluntat d’accedir a un lloc de treball”, la qual cosa vulneraria la llibertat del candidat. Així mateix, l’AEPD afegeix que “no és probable que la persona candidata pugui negar a l’empresa el consentiment per al tractament de dades sense experimentar temor o risc real que la seva negativa produeixi efectes perjudicials”, la qual cosa implica una raó més, per a determinar que el consentiment no seria lliurement atorgat per part del candidat.

Podríem anar més enllà, i analitzar si podria existir o no una altra base de legitimació que pogués habilitar aquest tractament de dades de salut, no obstant això, l’AEPD ja realitza aquesta anàlisi, i, tot i que destaca que el tractament de dades de salut podria donar-se en el marc d’atendre les obligacions legals que sorgissin, i, en l’exercici dels drets específics del responsable (empresa ocupadora) o de l’interessat (candidat) en l’àmbit del dret laboral, l’AEPD conclou que requerir informació sobre l’estat d’immunitat enfront de la COVID-19, excedeix de les obligacions i drets específics que imposa a l’empresa la legislació de Dret laboral i de la seguretat i protecció social, com ho és el deure de protegir als treballadors enfront dels riscos laborals previst en la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals.

Cal destacar, que recentment també s’ha detectat casos on candidats a llocs de treball han indicat en el seu CV que són immunes a la COVID-19, atès que han desenvolupat anticossos. Davant tal escenari, l’AEPD ha indicat que (per les mateixes raons abans descrites) no ha d’incloure’s aquesta informació, ja que l’empresa haurà, si és procedent, de comprovar si aquesta informació és certa (cosa que no podria perquè no s’ajusta a la llei), i, tampoc podria fer servir la informació, de manera que l’empresa ha de suprimir les dades rebudes per a no infringir la normativa de protecció de dades.

En DATAX, som especialistes en l’adequació i implementació de la normativa vigent en protecció de dades personals en el context laboral. Amb una llarga trajectòria professional que ens acredita, els nostres clients poden efectuar les seves operacions de selecció de personal i tasques relacionades en matèria de recursos humans en línia amb la normativa vigent en protecció de dades i seguretat de la informació, traslladant confiança i professionalitat en el mercat, eliminant els riscos de sanció o reclamacions potencials de tercers, així com optimitzant els seus beneficis i recursos.

Javier de Zea

Consultor Legal en matèria de protecció de dades i seguretat de la informació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *