Blog

Protecció de Dades

La legislació espanyola s’adapta al nou Reglament Europeu de Protecció de Dades

18 gener, 2017

La directora de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), Mar España, va comunicar que l’avantprojecte de la reforma de Llei orgànica de protecció de dades estarà llest el primer trimestre de 2017.

La nova norma ha d’adaptar la legislació espanyola al nou Reglament Europeu sobre privacitat, que va entrar en vigor el passat maig i que serà d’obligat compliment a partir de maig de 2018.

L’AEPD encara un repte de gran envergadura al 2017, ja que haurà de posar les bases perquè tant les entitats com els professionals de la privacitat puguin adaptar-se de forma gradual al nou Reglament Europeu de Protecció de Dades, així com adaptar l’estructura i els procediments de la pròpia agència.

Entre els plans de l’AEPD per a l’adaptació al nou reglament, destaquen els següents:

  • Modificació de l’estatut de l’AEPD.
  • Implantació de la notificació, l’expedient, el recurs, l’arxiu i el registre electrònics.
  • Establir els criteris de la certificació de la figura delegat de protecció de dades. L’AEPD treballa amb Aenor perquè s’encarregui d’expedir els certificats que acreditin els DPO.
  • Publicació d’una guia amb orientacions per realitzar les avaluacions d’impacte, que seran obligatòries per a les administracions i les empreses que realitzin un tractament de dades que es considerin d’alt risc.
  • Difusió de models de les noves clàusules informatives i orientacions per als contractes dels responsables encarregats  del tractament.
  • Tramitació en coordinació amb la resta de països de la UE del procediment transfronterer que estableix el nou reglament per a les qüestions relatives a la privacitat.

A més l’AGPD, en el seu pla estratègic al 2017, va definir com a  línees prioritàries la prevenció i la conscienciació, elements imprescindibles per difondre i assentar una cultura de protecció de dades. També volen permetre que els ciutadans siguin més conscients de com exercir els seus drets així com fer que aquells que tracten dades abordin el foment de la privacitat com un avantatge competitiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *