Blog

Protecció de Dades

L’AEPD facilita un canal per denunciar i retirar contingut sensible a Internet

26 setembre, 2019

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat a la seva web un canal prioritari de retirada de contingut especialment sensible a Internet. L’eina facilita la presentació de reclamacions en casos de difusió il·legítima d’imatges de contingut sexual o violent.

L’objectiu del canal és donar respostes ràpides amb caràcter d’urgència a aquelles situacions especialment delicades. La difusió sense consentiment d’imatges sensibles suposa un alt risc per als drets i llibertats de les persones afectades.

 

QUÈ FER SI PUBLIQUEN IMATGES SENSIBLES ON APAREIXES?

El procés habitual, per a persones afectades per la difusió il·legítima d’imatges, és sol·licitar la retirada de les mateixes a través dels canals facilitats pel prestador de serveis d’Internet. Els prestadors més habituals són: Facebook, Google, Instagram, Twitter, Youtube, etc.

Si la reclamació no és atesa pel prestador de serveis, és possible presentar una reclamació a la seu electrònica de l’Agència de Protecció de Dades.

En casos de contingut especialment sensible (sexual o violent), els afectats poden dirigir-se directament al nou canal prioritari de retirada de continguts a través d’aquest enllaç.

 

CONSEQÜÈNCIES DE LA DIFUSIÓ DE CONTINGUTS SENSIBLES SENSE CONSENTIMENT

L’AEPD ha publicat un document amb algunes de les conseqüències administratives, disciplinàries, civils i penals de la difusió de continguts sensibles de forma il·legítima:

  • Per a les empreses:
    • Els actes contraris al respecte a la intimitat i consideració deguda a la dignitat dels treballadors estan tipificats com a infracció administrativa molt greu segons la Llei sobre infraccions i sancions de l’ordre social (LISOS). Aquestes infraccions poden suposar multes de fins a 187.515 euros.
  • Per a les empreses i els ciutadans:
    • La difusió de dades sensibles publicades sense consentiment a serveis d’Internet es considera un tractament il·lícit d’acord amb el Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD). Aquestes conductes poden comportar sancions de fins a 20 milions d’euros.
  • Per als ciutadans:
    • Els casos coneguts com “sexting, ciberassetjament o ciberassetjament” estan tipificats com a delicte. Segons el Codi Penal la difusió, revelació o cessió a tercers d’imatges o gravacions sense autorització, quan afectin greument a la intimitat, estarà tipificat com a delicte. Aquests casos poden ser castigats amb una pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a dotze mesos.

 

Per consultar el document complet de l’Agència de Protecció de dades fer clic aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *